Wandeling vanaf Katteveld

Tip: print deze wandeling uit en neem 'm mee naar Katteveld.

Vanaf Katteveld kunt u diverse wandelingen maken. Hieronder vindt u de routebeschrijving van één van deze wandelingen. De lengte is ongeveer 5 km (ongeveer 2 uur). Delen van de wandeling kunnen zeer modderig zijn, zeker na regenval, dus goede wandelschoenen of laarzen zijn aan te bevelen. Deze wandeling is niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. De route is niet gemarkeerd. Honden mogen aangelijnd mee.

Loop over de toegangsweg van Katteveld terug richting Werhoven. Steek via het "kippenbruggetje" de Oude Rijn over. Volg het pad door het veld tot de asfaltweg (Jachtrustlaan). Hier gaat u rechtsaf.

Na 100 meter begint een bos aan de linkerkant van de weg. 300 meter verder gaat u linksaf, een onverhard pad in met een zwart ijzeren hek. Het kan hier zeer nat en glibberig zijn. U bent nu bij cijfer 4 op het onderstaande kaartje. Loop rechtdoor totdat dat niet meer gaat, ga hier linksaf, langs een slootje aan de rechterkant. Aan het einde van het pad gaat u over een sloot via een plank.

Deze omgeving is ideaal voor reëen. Met een beetje geluk kunt u de prachtige dieren zien. Langs de sloten ziet u hier en daar smalle sporen. Dat zijn zogenaamde wissels, paden die de reëen gebruiken op hun weg van schuilplek naar weiland.

Aan het einde van het pad gaat u rechts over een plank. Daarna meteen links weer over een plank. Passeer een hek midden op het pad. In de weilanden en langs de sloot staan prachtige knotwilgen. Aan het einde van het pad ligt weer een plank over een sloot. Loop over de plank en ga rechts. U kunt hier even rusten bij de zitbankjes. U bent nu bij cijfer 6.

Het pad gaat een bos in. Vóór een boerderij linksaf, over een plank over een slootje. We komen nu op wat hoger gelegen, humusrijker terrein. Es, els en populier maken plaats voor eik, beuk en braamstruiken. Loop richting de weg, maar ga linksaf, een breed pad langs de Langbroekerwetering.



In een bocht naar links verlaat u het brede pad en gaat u rechtdoor een smal pad in, ook weer evenwijdig aan de Langbroekerwetering aan uw rechterhand. [U kunt de wandeling desgewenst inkorten door op dit punt de bocht naar links te volgen en de brede laan te nemen. Deze loopt u helemaal uit tot op de asfaltweg, waar u rechtsaf gaat. Vervolgens pakt u de route op bij het * hieronder].

De Langbroekerwetering is in de Middeleeuwen gegraven om het toenmalige moeras te ontwateren en te ontginnen tot landbouwgrond. Dat de wetering ook geschikt was voor de trekschuit tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede was mooi meegenomen.

Na ongeveer 500 meter kunt u niet meer rechtdoor. Ga hier linksaf, een bospad in (cijfer 9). Loop door tot bij de sloot. U dient nu de langste en meest wankele plank van deze wandeling te overwinnen. Help jonge kinderen met oversteken. Loop rechtdoor (hou de rechterkant van het struweel aan), door het modderige veld, tot u op een breder pad komt.

Einde pad links (cijfer 10). Voor u linksaf slaat, moet u even rechts kijken. U ziet een grote gele "vaas". Het is een meulepop, die vroeger aangaf dat dit de weg naar de molen was. Op de asfaltweg rechtsaf.

* Ga na de brug over de Kromme Rijn linksaf (cijfer 11, Beverweertseweg).

Even verder ziet u links kasteel Beverweerd, een Rijksmonument. Het kasteel ligt op een eilandje en is omgeven door parkachtige tuinen. De naam verwijst naar de bevers die hier in de Middeleeuwen veelvuldig voorkwamen. In de 16e eeuw was het kasteel eigendom van Anna van Buren die het inbracht bij haar huwelijk met Willem van Oranje. In de 19e eeuw werd het slot verbouwd tot het huidige neo-gotische kasteel. De vorige eigenaresse (de "prinses") is nog steeds eigenaresse van de omliggende landerijen en van een aantal boerderijen met rood-gele luiken. Nadat er tientallen jaren een internationale school in het kasteel was gehuisvest, werd het in 2005 verkocht aan de Stichting Philadelphia. Er is begonnen met een restauratie, waarbij de bakstenen zijn bedekt met een witte pleisterlaag. De stichting zou er vegetarische ouderen gaan huisvesten, maar door financiële problemen is het project stil komen te liggen. Het kasteel wordt nu gebruikt als atelier van Geert Jan Jansen.

Hou bij de grote weg links aan (parallel aan de grote weg) en ga aan het einde linksaf. Dit is de toegangsweg naar Katteveld.

Deze route is grotendeels overgenomen uit de folder "Werkhoven, door de tuin van de prinses", uitgegeven door de gemeente Bunnik.